Tagliatelle cu legume stir-fry



Aceasta reteta este foarte versatila, deoarece poate fi gatita in varianta de post, cu sos de rosii si paste de gris dur, fara ou, aceasta din urma fiind si varianta mea preferata. De fapt, toate retetele cu paste imi plac, ma binedispun instantaneu. Aceste tagliatelle sunt cumparate din comert, dar promit sa revin curand cu o varianta de paste framantate in casa!


Ingrediente

Tagliatelle-250 g
Sare- o jumatate lingura
Foi de dafin-1
Broccoli-1
Morcovi-2
Ceapa-3 mici
Smantana-200g
Ulei-3-4 linguri
Sare
Piper
Patrunjel
Usturoi-o capatana
Rosii cherry

Mod de preparare

Inainte de a incepe sa gatiti,asigurati-va ca aveti cele necesare,vezi mai jos foto 1 cu ingredientele si foto 2 cu ustensilele folosite la aceasta reteta.

1-Pentru prepararea pastelor,se pune la fiert apa cu jumatate de lingura de sare.Pentru 250 g paste sunt necesari 3 sau 4l apa.
Pentru a conferi un plus de profunzime,eu adaug in apa si o frunza de dafin.
2-Doar in momentul in care apa clocoteste se adauga pastele.Fiind paste uscate,e necesar sa amestecam frecvent in apa pentru ca acestea sa se miste tot timpul.Sunt facute in momentul in care au o consistenta usor gumata,al dente,asta insemnand 8,9 minute.
3-Se scurg,dar pastram o cana din lichidul in care au fiert.

Legumele se vor gati prin metoda stir-fry,fiind deci necesara pregatirea acestora in prealabil si depozitarea lor in boluri individuale,vezi foto 2.Legumele sa fie neaparat bine uscate!!!

4-Broccoli se desface in buchetele,se spala si se usuca.Buchetelele sa fie cat de cat egale pentru a favoriza gatirea uniforma.
5-Morcovii curatati se taie in fasii lungi, gen spaghetti, cu curatitorul de legume.
6-Ceapa se taie grosier in cubulete.
7-Usturoiul curatat se zdrobeste cu lama cutitului si apoi se marunteste.
8-Rosiile cherry se taie in jumatati.
9-Patrunjelul se toaca nu foarte fin.


Legumele se vor prepara in doua etape pentru a nu aglomera wokul,altfel riscam sa le fierbem in aburi in loc de a le rumeni.Se gatesc la foc mare.

10-Wokul trebuie incins inainte de a adauga uleiul,eu il las aproximativ 1,2 minute.
11-Se pune uleiul,2 linguri, si doar in momentul in care e si acesta bine incins se pune broccoli,se lasa aproximativ 3 minute,amestecand din cand in cand.
12-Se condimenteaza.
13-Se scoate broccoli.
14-Se lasa wokul din nou la incins si daca este cazul se mai completeaza cu ulei,1,2 linguri.
15- Acum se adauga ceapa si morcovii in acelasi timp. Se lasa 1,2 minute, amestecand din cand in cand.
16-Se condimenteaza.

17-Dupa ce am scos si aceste legume, in lichidul din wok vom incorpora smantana, usturoiul si o parte din apa in care au fiert pastele.
18-Se fierbe acest sos 1 minut si se condimenteaza cu sare si piper, tinand cont ca apa adugata de la paste era deja sarata.

Se monteaza platoul.
Acest sos se potriveste cu delicatetea tagliatellelor, dar aici avem si caracterul robust al legumelor. De aceea,pentru a crea un ech
ilibru al texturilor, se serveste garnisit cu jumatatile de rosii cherry si patrunjel.
In orice varianta alegeti sa il pregatiti,de post sau de dulce,sau cu orice ocazie, acest preparat e un mod delicios de a va trezi simturile!












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Clatite din legume (de post)

Briose sarate

Sos de usturoi (de post)