Chiftelute de vara cu mujdei de usturoi
In ultimul timp am tot cumparat branza halloumi; este minunata gatita pe gratar sau putin prajita in tigaie, dar ideea de a o "integra" intr-o chifteluta a aparut atunci cand l-am vazut pe Gordon Ramsay facand asta. Si daca Gordon o asocia cu morcovi si dovlecei, eu nu am putut sa nu adaug susan (am eu o slabiciune in a adauga tot felul de seminte prin preparate 👌). Ideea a fost testata, aprobata, delicioasa, dar avea nevoie de un sos care sa corespunda, sa completeze reteta, sa intregeasca ospatul, sa intretina gustul, starea si...sa se faca rapid. Solutia: mujdei de usturoi cu smantana. La sigur!
Ingrediente:
Branza halloumi- 200 g
Morcovi- 1
Dovlecei- 1
Ardei rosu- 1/2
Ceapa verde- 1
Ou- 1
Pesmet- 2 linguri
Susan alb- 1 lingura
Susan negru- 1 lingura
Marar
Patrunjel
Sare
Piper
Ulei de masline- pentru prajit
Pentru mujdeiul de usturoi:
Usturoi- 1 capatana
Smantana LaDorna, 20% grasime- 8 linguri
Ulei de masline- 2 linguri
Sare grunjoasa- 1 lingurita
Mod de preparare:
1-Morcovii si dovleceii se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se stropesc cu un praf de sare, se pun intr-o strecuratoare si se preseaza usor pentru a elimina lichidul; se lasa la scurs cateva minute.
2-Branza halloumi se razuieste.
3-Ardeiul, ceapa, mararul si patrunjelul se maruntesc.
4-Se amesteca toate ingredientele, se formeaza chiftelutele si se lasa in frigider in jur de 30 de minute.
5-Se pregateste mujdeiul de usturoi: usturoiul (curatat) se zdrobeste cu lama cutitului, se marunteste si se pune intr-un mojar, impreuna cu sarea; se amesteca constant si treptat se adauga uleiul, apoi smantana. Daca este cazul, se completeaza cu sare.
6-Chiftelele se prajesc in ulei de masline pana se rumenesc uniform.
Se servesc cu mujdei, ca atare sau in combinatii proaspete cu legume de sezon.
Comentarii