Chiftelute de vara cu mujdei de usturoi



In ultimul timp am tot cumparat branza halloumi; este minunata gatita pe gratar sau putin prajita in tigaie, dar ideea de a o "integra" intr-o chifteluta a aparut atunci cand l-am vazut pe Gordon Ramsay facand asta. Si daca Gordon o asocia cu morcovi si dovlecei, eu nu am putut sa nu adaug susan (am eu o slabiciune in a adauga tot felul de seminte prin preparate 👌). Ideea a fost testata, aprobata, delicioasa, dar avea nevoie de un sos care sa corespunda, sa completeze reteta, sa intregeasca ospatul, sa intretina gustul, starea si...sa se faca rapid. Solutia: mujdei de usturoi cu smantana. La sigur!


Ingrediente:

Branza halloumi- 200 g
Morcovi- 1
Dovlecei- 1
Ardei rosu- 1/2
Ceapa verde- 1
Ou- 1
Pesmet- 2 linguri
Susan alb- 1 lingura
Susan negru- 1 lingura
Marar
Patrunjel
Sare
Piper
Ulei de masline- pentru prajit

Pentru mujdeiul de usturoi:

Usturoi- 1 capatana
Smantana LaDorna, 20% grasime- 8 linguri
Ulei de masline- 2 linguri
Sare grunjoasa- 1 lingurita


Mod de preparare:

1-Morcovii si dovleceii se dau pe razatoarea cu ochiuri mari, se stropesc cu un praf de sare, se pun intr-o strecuratoare si se preseaza usor pentru a elimina lichidul; se lasa la scurs cateva minute.
2-Branza halloumi se razuieste.
3-Ardeiul, ceapa, mararul si patrunjelul se maruntesc.   
4-Se amesteca toate ingredientele, se formeaza chiftelutele si se lasa in frigider in jur de 30 de minute.
5-Se pregateste mujdeiul de usturoi: usturoiul (curatat) se zdrobeste cu lama cutitului, se marunteste si se pune intr-un mojar, impreuna cu sarea; se amesteca constant si treptat se adauga uleiul, apoi smantana. Daca este cazul, se completeaza cu sare.
6-Chiftelele se prajesc in ulei de masline pana se rumenesc uniform.

Se servesc cu mujdei, ca atare sau in combinatii proaspete cu legume de sezon.




















                                                                 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Clatite din legume (de post)

Briose sarate

Sos de usturoi (de post)