Paine girafa (de post)
Daca vreti sa ii surprindeti pe copii sau, pur si simplu, aveti chef de putina extravaganta culinara, permiteti-va cateva momente de framantat! Adevarata terapie!
O reteta asemanatoare gasiti si aici.
Ingrediente (pentru 3 bucati):
Faina 000- 500 g
Drojdie uscata- 7 g (1 pliculet)
Zahar- 3 lingurite
Apa calduta- 260 ml
Ulei de floarea-soarelui- 4 linguri
Sare- 1 praf
Cacao neagra- 5 lingurite
Mod de preparare:
1-Intr-un bol incapator se amesteca: faina, drojdia, 1 lingurita de zahar, sarea si apa si se framanta un aluat lipicios.
2-Se adauga uleiul si se mai framanta aproximativ 10 minute.
3-Aluatul se imparte in doua: o parte ramane ca atare, iar in cealalta se adauga cacaua si restul de zahar si se framanta pana la incorporare.
4-Cele doua aluaturi se pun in boluri separate, se acopera cu folie si se lasa la crescut minim 30 de minute.
5- Pe blatul de lucru (putin pudrat cu faina) se formeaza cate un sul de aluat (alb si maro); fiecare sul se taie in cate 18 bucati (vezi foto).
6-Se ia o bucata de aluat alb si se aplatizeaza cu mainile, formand un oval. Se ia o bucata de aluat maro si se formeaza un sul; acesta va fi invelit in aluatul alb (vezi foto). Se procedeaza la fel cu toate celelate bucati de aluat.
7-Se "cladesc" painicile: 3 suluri la baza, 2 la mijloc si 1 deasupra.
8-Se lasa la crescut in tava in jur de 10 minute, apoi se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pe treapta de mijloc, pana incep sa se rumeneasca.
Painicile sunt minunat de pufoase! Se pot felia (cu un cutit zimtat) sau se desprind usor sub forma de mici baghete.
Framantati!
Comentarii