Ciorba de salata cu afumatura
In zilele noastre se gaseste salata verde tot timpul anului dar, parca acum isi are locul mai bine, in aceasta perioada. Si este o reteta cu grad redus de dificultate, doar ca e necesar sa le avem pe toate pregatite, la indemana. In rest, ingrediente simple, gusturi ce starnesc amintiri imbietoare, copilarie...
Ingrediente:
Salata verde- 2 capatani
Slanina afumata- 50-60 g
Ceapa verde- 1 legatura
Usturoi- 1 capatana
Lapte- 1 l
Apa- 0,5 l
Smantana / iaurt - 3 linguri
Faina- 1 lingura
Oua- 4
Telemea- 25 g
Ulei- 2 lingurite
Sare
Piper
Boia de ardei dulce
Patrunjel- 1 legatura
Marar- 1 legatura
Mod de preparare:
1-Verdeata (patrunjelul si mararul) se marunteste si se imparte in 3 parti egale.
2-Slanina afumata se taie in cubulete.
3-Ceapa verde si usturoiul se maruntesc.
4-Salata verde se alege si se spala foarte bine, apoi se usuca (se lasa la scurs intr-o strecuratoare) si se marunteste.
5-Intr-o oala incapatoare se pun: slanina, ceapa verde si jumatate din cantitatea de usturoi; se lasa sa se caleasca la foc mic, amestecad continuu in jur de 2 minute.
6-Se adauga laptele rece si apa si se lasa la fiert, la foc potrivit, amestecand din cand in cand.
7-In momentul in care incepe sa clocoteasca, se adauga salata maruntita, se face focul mai mic si se lasa aproximativ 3 minute, apoi se ia de pe foc.
8-Intr-un bol se pune smantana (sau iaurtul), faina, restul de usturoi maruntit, o parte din verdeata maruntita, sare, piper si boia dulce; se amesteca totul pana la omogenizare.
9-Se adauga peste amestecul din bol cate o jumatate de polonic de ciorba calda si se amesteca dupa fiecare transa adaugata, pana ce amestecul este cald.
10-Acest amestec cald din bol se toarna in oala cu ciorba; se amesteca cu polonicul.
11-Se pregatesc doua omlete din urmatoarele: oua, telemeaua razuita (sau sfaramata), a doua parte de verdeturi si putina sare, piper + uleiul pentru prajit.
12-Omletele se taie in fasii.
13-Ciorba se serveste cu fasii de omleta si restul de verdeata maruntita.
Comentarii