Tochitura de pui cu paine sub capac (reteta din Milcoveni)
Aceasta reteta este parte marcanta a copilariei, este mancarea gatita indelung in tigaia veche a bunicii mele, direct pe jarul focului. Buni a avut ideea sa inlocuiasca mamaliga cu felii de paine puse direct peste aromele tochiturii, sub capac. Delicios! Incomparabil! Este o reteta din Milcoveniul copilariei, pregatita acum insa pe flacara aragazului, intr-o cratita contemporana. Rezultatul e totusi concret, e o cina imbietoare, care te intremeaza dupa o zi plina. Completati festinul cu muraturi, vin rosu si amintiri despre bunici pentru o stare romaneasca desavarsita!
Ingrediente:
Carne de pui (fara piele)- 500 g
Ficat de pui- 300 g
Ardei rosu- 1
Ceapa rosie- 2
Morcovi- 2
Usturoi- 4-5 catei
Slanina- 50 g
Felii de paine
Sare
Piper
Boia dulce
Cimbru uscat
Marar
Patrunjel
Foaie dafin- 1
Ulei- 4 linguri
Apa- 1/2 cana
Mod de preparare:
1-Slanina se taie in bucatele.
2-Carnea si ficatul de pui se pun intr-o cratita incapatoare, impreuna cu slanina, uleiul si foaia de dafin.
3-Se condimenteaza cu sare, piper, boia dulce si se presara putin cimbru uscat.
4-Se toarna apa si se lasa sa fiarba la foc potrivit, cu capacul pus, pana ce carnea este aproape gatita.
5-Ardeiul, ceapa si morcovii se taie grosier si se adauga in cratita, se pune capacul si se lasa pana ce carnea este gatita complet si apa a scazut aproape de tot.
6-Usturoiul se zdrobeste si se marunteste.
7-Mararul si patrunjelul se maruntesc.
8-Se adauga usturoiul in cratita, se amesteca, iar la final se pun si feliile de paine deasupra (vezi foto), se pune capacul si se mai lasa la foc mic in jur de 3-4 minute.
9-Se presara verdeata maruntita.
Se serveste imediat, cu painea moale si patrunsa de arome, cu muraturile preferate, vin rosu si in tihna !
Comentarii