Ton la gratar cu sparanghel si rosii cherry
Este a doua oara cand gatesc ton (vezi prima reteta aici), dar de data aceasta l-am pregatit la gratar, marinat in alte combinatii de condimente si cu alte garnituri. E bun foarte, sanatos si se gateste mai mult decat rapid!
Ingrediente:
Ton- 2 bucati (600 g)
Usturoi- 6 catei
Lamaie (sucul + coaja)- 1/2
Ulei de masline- 2 linguri
Mustar cu boabe- 3 linguri
Patrunjel
Sare
Piper
Sumac
Boia de ardei dulce
Sparanghel- 10
Rosii cherry
Apa
Mod de preparare:
1-Se prepara marinada amestecand usturoiul maruntit, uleiul de masline, mustarul boabe, patrunjel maruntit, bioa dulce, putin piper, putin sumac, sucul si coaja de la 1/2 lamaie si sare cu masura!!!
Recomandare: sarea si sucul de lamaie se adauga la sfarsit, treptat, potrivind gustul. Se gusta marinada neaparat!
2-Un sfert din marinada se pune deoparte si va putea fi folosit ca si sos.
3-Tonul (spalat si uscat cu hartie absorbanta) se unge bine cu restul de marinada si se lasa la temperatura camerei 30 de minute.
4-Se indeparteaza capetele inferioare ale sparanghelului, indoind tulpina; partea tare, mai deschisa la culoare, nu se va folosi la gatit.
5-Se pune apa cu putina sare la fiert intr-o oala.
6-Cand apa incepe sa clocoteasca, se pune sparanghelul (spalat) si se opareste maxim 1 minut; se scoate din apa si se trece prin jet de apa rece.
7-Sparanghelul se transfera pe gratarul bine incins si se prajeste 3-4 minute.
8-Dupa timpul de marinare, tonul (fara sa fie curatat de marinada) se prajeste pe gratar, la temperatura medie spre mare, aproximativ 1 minut pe fiecare parte: in momentul in care isi schimba culoarea spre gri in partea inferioara, se intoarce; stratul din mijloc trebuie sa ramana rosiatic!
9-Se serveste imediat cu sparanghel, rosii cherry si stropit cu sosul pus deoparte de la prepararea marinadei.
Desavarsiti masa cu un pahar de Riesling sau Sauvignon Blanc.
Comentarii