Baclava (de post)
Baclavaua se face relativ repede, mai mult dureaza pregatirea ingredientelor. Am folosit ulei de masline si, credeti-ma, merita!
Ingrediente (pentru o tava 25/35 cm):
Foi de placinta- un pachet de 450 g (de post)
Nuca- 165 g
Migdale maruntite- 50 g
Scortisoara macinata- 1 lingura rasa
Zahar tos- 50 g
Coaja razuita de la 1 lamaie
Coaja razuita de la 1 portocala
Suc proaspat stors (1 lamaie + portocale)- 150 ml
Apa- 350 ml
Miere- 5-6 linguri
Ulei de masline- 13 linguri
Mod de preparare:
1-Foile de placinta se decongeleaza conform instructiunilor de pe ambalaj.
2-Nuca si migdalele se prajesc cateva secunde la foc mic, amestecand continuu (intr-o cratita/tigaie, fara ulei).
3-Nuca se macina (dar sa ramana si bucati mai marisoare).
4-Intr-un bol se amesteca nuca macinata, migdalele maruntite, scortisoara, zaharul si coaja razuita de la portocala si lamaie- aceasta va fi compozitia pentru foi.
5-Sucul proaspat stors (1 lamaie + portocale) si apa se pun intr-o cratita, la foc mic; cand se infierbanta, se ia cratita de pe foc si se adauga mierea; se amesteca bine si se lasa la racit.
6-Se unge tava cu ulei de masline si se incepe "asamblarea":o foaie de placinta, se unge cu ulei de masline si se pune urmatoarea foaie; se continua astfel cu primele 5-6 foi.
7-Deasupra stratului format din primele foi se pune jumatate din compozitia de nuci si migdale.
8-Peste compozitie urmeaza alte 3 foi unse intre ele cu ulei de masline.
9-Se pune restul compozitiei de nuci si migdale.
10-Se continua cu restul de foi, unse intre ele cu uleiul de masline.
11-Se portioneaza baclavaua in formele dorite, dar numai in straturile de suprafata.
12-Tava se pune in cuptorul preincalzit, pe nivelul din mijloc, la foc mediu spre minim; temperatura focului nu trebuie modificata, baclavaua se lasa la temperatura constanta pana se rumeneste.
13-Cand s-a rumenit si cat este fierbinte baclavaua, se toarna siropul racit (!) peste toata suprafata acesteia; se acopera tava si se lasa aproximativ o ora.
A doua zi desertul se desavarseste!
Comentarii