Tort de ciocolata (de post)

  

L-am facut pentru aniversarea unuia dintre copii, in martie, post fiind, si noi am fost multumiti de rezultat. Bineinteles, chiar daca este de post, nu are margarina! La o prima lecturare a retetei, poate parea complicata, dar nu e asa, se face destul de repede, doar sa aveti totul pregatit! Iubitori de ciocolata, nu o sa simtiti lipsa untului, a laptelui etc., promit! Sursa: aici.


Ingrediente:

Blat:
Faina 000- 200 g
Amidon- 25 g
Zahar tos- 250 g
Lapte de cocos- 100 ml
Ulei- 150 ml
Suc de lamaie- 40 ml
Apa fierbinte- 150 ml
Cacao neagra- 50 g
Bicarbonat de sodiu- 1 lingurita
Esenta rom- 2 linguri
Sare- 1 praf

Crema:
Smantana de cocos concentratie minima 60% (tinuta la frigider peste noapte)- 1 conserva (se gaseste la magazinele naturiste)
Ciocolata neagra de post- 200 g
Miere- 2 linguri

Glazura:
Ciocolata neagra de post- 100 g
Ulei de cocos- 2 linguri


Mod de preparare:

Blat:
1-Faina se cerne impreuna cu amidonul.
2-Intr-o cratita se amesteca zaharul, cacaua, bicarbonatul si sarea; se toarna apa fierbinte, se pune cratita pe foc pana da in clocot amestecul, apoi se lasa deoparte.
3-Se adauga uleiul, esenta de rom si laptele si se omogenizeaza.
4-Se incorporeaza faina in 2-3 transe.
5-Se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine.
6-Compozitia se imparte in doua parti.
7-Blaturile se pun in forme cu diametrul de 18 cm, unse cu ulei si tapetate cu discuri de hartie de copt (eu am avut o singura forma si le-am copt pe rand).
8-Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu spre minim, pe treapta de mijloc, aproximativ 20-25 de minute; se face testul cu scobitoarea, trebuie sa iasa lipicioasa, nu uscata!
9-Cand s-au racit, blaturile se scot cu usurinta din forme. Se taie fiecare blat in doua, pe orizontala.

Crema:
1-Se desface cutia de smantana de cocos si se scurge apa (care se poate folosi la o alta reteta; eu am facut gogosi de post).
2-Smantana de cocos se pune intr-o cratita, se adauga mierea si se pune pe foc pana se infierbanta.
3-Se ia vasul de pe foc, se lasa in jur de 1 minut, apoi se adauga ciocolata rupta in bucati cat mai mici si se amesteca pana se topeste complet.
4-Crema se lasa la frigider minim 2-3 ore, apoi se mixeaza pana se obtine o crema moale cu care se umplu blaturile. Mare, mare atentie! Blaturile se rup foooarte usor! Crema se topeste destul de repede, trebuie lucrat rapid cu ea! Dar se poate!

Glazura:
1-Ciocolata se topeste la bain-marie.
2-Se adauga uleiul de cocos si se omogenizeaza.
3-Se toarna deasupra tortului.


Se poate decora cu fulgi de migdale prajiti, nuca de cocos, forme din ciocolata...Il vedeti mai jos in doua variante.
Tortul se pastreaza la frigider. Delicios!












Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Clatite din legume (de post)

Briose sarate

Sos de usturoi (de post)