Tort de ciocolata (de post)
L-am facut pentru aniversarea unuia dintre copii, in martie, post fiind, si noi am fost multumiti de rezultat. Bineinteles, chiar daca este de post, nu are margarina! La o prima lecturare a retetei, poate parea complicata, dar nu e asa, se face destul de repede, doar sa aveti totul pregatit! Iubitori de ciocolata, nu o sa simtiti lipsa untului, a laptelui etc., promit! Sursa: aici.
Ingrediente:
Blat:
Faina 000- 200 g
Amidon- 25 g
Zahar tos- 250 g
Lapte de cocos- 100 ml
Ulei- 150 ml
Suc de lamaie- 40 ml
Apa fierbinte- 150 ml
Cacao neagra- 50 g
Bicarbonat de sodiu- 1 lingurita
Esenta rom- 2 linguri
Sare- 1 praf
Crema:
Smantana de cocos concentratie minima 60% (tinuta la frigider peste noapte)- 1 conserva (se gaseste la magazinele naturiste)
Ciocolata neagra de post- 200 g
Miere- 2 linguri
Glazura:
Ciocolata neagra de post- 100 g
Ulei de cocos- 2 linguri
Mod de preparare:
Blat:
1-Faina se cerne impreuna cu amidonul.
2-Intr-o cratita se amesteca zaharul, cacaua, bicarbonatul si sarea; se toarna apa fierbinte, se pune cratita pe foc pana da in clocot amestecul, apoi se lasa deoparte.
3-Se adauga uleiul, esenta de rom si laptele si se omogenizeaza.
4-Se incorporeaza faina in 2-3 transe.
5-Se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine.
6-Compozitia se imparte in doua parti.
7-Blaturile se pun in forme cu diametrul de 18 cm, unse cu ulei si tapetate cu discuri de hartie de copt (eu am avut o singura forma si le-am copt pe rand).
8-Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu spre minim, pe treapta de mijloc, aproximativ 20-25 de minute; se face testul cu scobitoarea, trebuie sa iasa lipicioasa, nu uscata!
9-Cand s-au racit, blaturile se scot cu usurinta din forme. Se taie fiecare blat in doua, pe orizontala.
Crema:
1-Se desface cutia de smantana de cocos si se scurge apa (care se poate folosi la o alta reteta; eu am facut gogosi de post).
2-Smantana de cocos se pune intr-o cratita, se adauga mierea si se pune pe foc pana se infierbanta.
3-Se ia vasul de pe foc, se lasa in jur de 1 minut, apoi se adauga ciocolata rupta in bucati cat mai mici si se amesteca pana se topeste complet.
4-Crema se lasa la frigider minim 2-3 ore, apoi se mixeaza pana se obtine o crema moale cu care se umplu blaturile. Mare, mare atentie! Blaturile se rup foooarte usor! Crema se topeste destul de repede, trebuie lucrat rapid cu ea! Dar se poate!
Glazura:
1-Ciocolata se topeste la bain-marie.
2-Se adauga uleiul de cocos si se omogenizeaza.
3-Se toarna deasupra tortului.
Se poate decora cu fulgi de migdale prajiti, nuca de cocos, forme din ciocolata...Il vedeti mai jos in doua variante.
Tortul se pastreaza la frigider. Delicios!
Comentarii